سبک کلاسیک در معماری داخلی

فلسفه پیدایش سبک کلاسیک چیست

واژه کلاسیک در واقع از کلاسیکوس (Classicus) که یک واژه لاتین هست، گرفته شده و به معنی درجه یک هست؛ یعنی اثری که در زمینه خودش ممتاز و نمونه باشه که همگان اون رو بپسندن. این هم یعنی شما باید اصول و قواعد آثار گذشتگان (یونان و روم) رو به طور کامل رعایت کنید تا بشه به اثر شما گفت زیبا!

گفتیم که کمال‌گرایی یکی از ویژگی‌های این سبکه، پس سبک کلاسیک به دنبال ایده‌آل‌ترین حالت ممکنه. ایده‌آل در همه چیز؛ تعادل، توازن، تقارن، هماهنگی، ظرافت، واقع‌گرایی و …. این سبک در ادبیات، معماری، هنر (تئاتر و نقاشی و مجسمه‌سازی و …) و موسیقی وارد شده و آثار ارزنده‌ای هم به ازشون به جا مونده. طبق روال مقالات ما و زمینه مورد بررسی، ما ابتدا معماری کلاسیک و بعد هم دکوراسیون داخلی به سبک کلاسیک رو بررسی می‌کنیم.

سبک معماری کلاسیک چگونه شکل گرفت

کلاسیک در دوره رنسانس ایتالیا به معماری وارد شد و بیشتر در کارهای آلبرتی و برونلسکی دیده می‌شد. این آثار مثل منبع الهامشون که در معماری‌های روم و یونان باستان دیده میشه، به تقارن، تناسب، هندسه و نظم تاکید دارن. در همون زمان این سبک خیلی سریع به کشورهای دیگه مثل فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و … راه پیدا کرد. سبک کلاسیک از اواسط قرن هجدهم به شکل معماری نئوکلاسیک توسعه پیدا کرد.

دکوراسیون داخلی به سبک کلاسیک

اگر به دنبال این هستین که دکوراسیون داخلی منزل خودتون رو به نحوی دکور کنید که تا سال‌ها نیاز به تغییر اون نداشته باشین، می‌تونید سبک کلاسیک رو انتخاب کنید. سبک کلاسیک رو میشه شیوه‌ای بی‌زمان دونست (البته درسته که مربوط به دوره خاصی بوده اما به این معنا که در همه اعصار میشه از اون استفاده کرد و باز هم کهنه نشه) و خیلی‌ها هم به اسم سبک سنتی اون رو می‌شناسند. تمام ویژگی‌هایی که درباره سبک کلاسیک در سایر زمینه‌ها گفتیم، در دکوراسیون هم کاربرد دارن؛ ظاهر ساختارمند و متعادل با مبلمان، بافت و پارچه و لوازم تزئینی نفیس و گرانبها.

حتی اگر دانش ویژه‌ای درباره انواع سبک‌های دکوراسیون داخلی ندارید، مطمئنا سبک کلاسیک رو به راحتی می‌تونید از سایر سبک‌ها تمیز بدید؛ دیوارهای گچبری شده، مبلمان‌های چوبی که معمولا آنتیک هستن، سقف‌هایی بلند و مملو از گچبری و تزئینات، لوسترهایی پرکار، پرده‌هایی سنگین و طرح‌دار که اغلب با گل تزئین شدن و تم رنگی غالب طلایی و کرمی و قهوه‌ای یا رنگ‌های سلطنتی، فضایی کاملا کلاسیک رو به وجود میارن. شاید با این توصیفات فکر کنید سبک کلاسیک براتون شلوغ و آزاردهنده است یا دیگه استفاده ازش قدیمی شده اما در ادامه این مقاله می‌تونید با ویژگی‌های خاص این سبک آشنا بشید که به شما ثابت می‌کنه قضاوتتون اشتباه بوده و سبک کلاسیک آرامش خاص خودش رو داره.

قبل از بررسی ویژگی‌های سبک کلاسیک این نکته رو فراموش نکنید که در این سبک اصالت و نظم حرف اول رو می‌زنه و شما برای انجام هر کاری باید به تعریف دقیق اون کار در این سبک مراجعه و اصول رو رعایت کنید.

ویژگی‌های دکوراسیون کلاسیک چیست

ویژگی هایی که به عنوان اصلی ترین قسمت های تعریف کننده سبک کلاسیک در معماری داخلی محسوب می گردد عبارتند از :

  • نظم، تقارن و تعادل

نظم و تعادل متقارن از عوامل کلیدی دکوراسیون داخلی به سبک کلاسیک هستن. وقتی مقاله رو جلوتر ببریم می‌بینید که این سبک اصلا با شلوغی کنار نمیاد و هر چیزی باید جای مشخص خودش رو داشته باشه تا نظم فضا حفظ بشه. وحدت هم از موضوعاتی هست که کمتر به اون اشاره میشه اما باید بدونید که در همه سبک‌ها بهتره اون رو در تمام فضاهای خانه استفاده کنید اما در سبک کلاسیک به این موضوع تاکید بیشتری میشه. از شاخصه‌های سبک کلاسیک که می‌تونه معرف خوبی براش باشه، تقارنه؛ وسایل و تزئینات اغلب جفت به کار میرن، پس یادتون باشه که اگر یک آینه دارید، اون رو در جای صحیحی قرار بدین که به تقارن فضا کمک کنه. رعایت این موارد خود به خود فضای متعادلی رو هم به وجود میاره.

برای اینکه بدونید چطور مبلمانتون رو بچینید سعی کنید مثل یک آینه عمل کنید. مثلا دو مبل رو روبروی هم و یک میز رو وسط اون‌ها قرار بدین یا یک مبل کشیده و دو تک نفره در کنارش بذارید. بهتره اول از مبلمان بزرگتر شروع کنید و کم کم فضا رو تکمیل کنید.

  • نقطه کانونی رو پیدا کنید!

یک آینه بزرگ، یک مجسمه چوبی، یک اثر هنری چوبی یا حتی یک میز خیلی قشنگ می‌تونه نقطه کانونی دکور شما باشه. یادتون باشه که هر چیزی رو به عنوان نقطه کانونی انتخاب می‌کنید، سایر وسایل رو هم باید با اون تطبیق بدین. برای پیدا کردن این نقطه کانونی هم بهتره فضای خالی یک اتاق رو در نظر بگیرید؛ یک پنجره بزرگ، درهای فرانسوی، یا حتی خط وسط اتاق! همه این‌ها می‌تونند نقطه کانونی باشند. مثلا اگر یک شومینه که دو طرف اون صندلی قرار می‌گیره نقطه کانونی شما باشه، یک آینه یا یک اثر هنری بالای شومینه می‌تونه ظاهر کلاسیک اتاق شما رو تکمیل کنه.

  • رنگ‌ها و مصالح طبیعی

بیشتر رنگ‌هایی که در سبک کلاسیک به کار میرن، چون حالت سنتی دارن، از طبیعت الهام گرفته میشن؛ تناژهایی از زرد و طلایی، آبی، سبز و قهوه‌ای، حتی در بعضی نمونه‌ها رنگ‌های ملایم‌تری مثل خاکستری و صورتی هم دیده میشن. در استفاده کردن از رنگ سفید هم باید این نکته رو درنظر داشته باشید که اگر می‌خواید سبکتون کاملا کلاسیک باشه، از سفید چرک یا استخونی و اگر می‌خواید کمی تم معاصر داشته باشه، از سفید روشن استفاده کنید که اغلب در تزئینات و جزئیات برای القای حس تازگی و به روز بودن از این نوع سفید (سفید روشن با ته‌رنگ سبز) استفاده میشه.

مثلا دوتا صندلی با رنگ یکسانی انتخاب کنید، بعد کوسن‌هایی رو با پارچه‌ها، طرح و رنگ مشابه اون‌ها پیدا کنین و اون‌ها روی مبل روبرویی که رنگ متفاوتی داره قرار بدین، این هماهنگی و تکرار رنگ و طرح به عنوان «چسب» یکدستی فضا عمل می‌کنه و در دکوراسیون شما تعادل ایجاد میشه.

  • پارچه‌ها و بافت‌های برازنده و ظریف

در ابتدای مقاله یکی از ویژگی‌های سبک کلاسیک رو ظرافت بیان کردیم، در انتخاب پارچه برای این سبک هم باید این ویژگی رو منظور کرد و این نکته رو هم به خاطر داشته باشید که پارچه‌ها نباید خیلی جلب توجه کنند و بار تمام دکوراسیون رو به دوش بکشند. مخمل، کرباس و کتان معمولا کاربرد زیادی در سبک کلاسیک دارند و می‌تونید از چوب، سنگ و مرمر به عنوان مصالح تکمیل‌کننده در کنار این پارچه‌ها استفاده کنید.

  • مبلمان، وسایل تزئینی و آثار هنری در سبک کلاسیک

در سبک کلاسیک مبلمان زیادی استفاده نمیشه اما همون تعداد مورد نیاز هم باید ساده و پایدار باشند؛ خطوط صاف، تعادل، وضوح و هماهنگی قطعات شاخص‌ترین ویژگی‌های مبلمان سبک کلاسیک محسوب میشن و البته عنصر چوب که نقش پررنگی در سبک کلاسیک ایفا می‌کنه. روکش‌ها معمولا نرم و از پارچه‌های گلدار هستن. نقش و نگارهای باستانی، خاتم‌کاری‌های برنزی، پایه‌های مرمرین، گلدسته‌هایی از گل رز و … جزو تزئینات به شمار میرن.

ستون، طاقچه، قوس، قرنیز و گچبری و طلاکاری از تزئینات رایج سبک کلاسیک به شمار میان. جزئیاتی از جنس چوب، سنگ و حتی فلز در کنار کاغذ دیواری، پانل چوبی، پارچه‌های ابریشمی در دیوارها به کار میرن. اغلب کفپوش در سبک کلاسیک پارکت انتخاب میشه تا با سایر اجزا هماهنگی داشته باشه.

لوسترهای کریستالی پرکار که خودشون اثر هنری‌ای در این سبک محسوب میشن، لامپ‌هایی به شکل اشک با پایه‌های سنگی یا شیشه‌ای گران قیمت، چراغ‌های کف یا حتی مخفی در پرده که در طاقچه یا میله پرده قرار می‌گیرند، عوامل روشنایی سبک کلاسیک هستن. شومینه، آینه، نقاشی و مجسمه، شمعدون برنزی و گلدان هم به عنوان وسایل جانبی اغلب در سبک کلاسیک دیده میشن.

همه این‌ها رو گفتیم، از یک عنصر نباید غافل شد، طرفداران سبک کلاسیک معمولا آدم‌های کلکسیونری هستن، پس حتما در کمدها و قفسه‌های چوبی اطراف خانه که با درهای شیشه‌ای پوشیده شدن، دنبال کلکسیون‌های با ارزششون بگردین. اصالت و تاریخ از گوشه گوشه سبک کلاسیک نمایان میشه.

مثلا می‌تونید یک اثر هنری رو به دیوار آویز کنید و دو لامپ یکسان دو طرف اون قرار بدین، یا دو طرف یک در، تابلو آویز کنید که اندازه و رنگ مشابهی داشته باشند یا حتی چهار یا شش تابلو کوچک رو براساس یک الگوی مشخص و منظم روی دیوار قرار بدید.

  • دیوار در سبک کلاسیک

همانطور که گفتیم یکی از ویژگی های سبک کلاسیک گچ بری دیوارهاست. در واقع هنر مجسمه سازی در گچ بری دیوارها دیده می شود. این گچ بری ها به صورت متقارن و به صورت قاب بندی در این سبک دیده می شود. رنگ های مورد استفاده در این گچ بری ها عموما طیف سفید و طلایی است که با زمینه اصلی دیوار تضاد دارد.

از دیگر المان های سبک کلاسیک نقاشی های روی دیوارها و سقف هاست. در فضاهای خاص از پارچه های دیواری نیز استفاده می شود. این پارچه ها بسیار گران قیمت بوده و به روش های خاصی نصب می شوند.

  • کف و سقف در سبک کلاسیک

رنگ سقف باید اصولا سفید به همراه سایه های سفید و شیری رنگ باشد. برای تزیین سقف از گچ استفاده می شود. لازم است بدانید به جای گچ از فوم یا پلاستر هم می شود استفاده کرد.

از جمله متریال های مورد استفاده برای کف در دکوراسیون به سبک کلاسیک می توان به پارکت های چوبی مقاوم و سنگ های مرمر طبیعی اشاره کرد. باید توجه داشته باشید که طراحی کف باید تقارن رعایت شود.

سبک کلاسیک چه مزایای داره

سبک کلاسیک دارای دو مزیت اصلی می باشد در که در زیر به تفسیر به آنها خواهیم پرداخت:

  • سبک کلاسیک، سبکی برای همه زمان‌ها

سبک کلاسیک چون از اصول خاصی پیروی می‌کنه، اصولی که با طبیعت دنیا و ذات انسان هم غریبه نیستن و مصالح و رنگ‌هاش از طبیعت وام گرفته شدن، تقریبا میشه گفت که هیچ وقت از مد نمیفته و شما می‌تونید سال‌های طولانی از داشتن چنین سبکی لذت ببرید.

  • سبک کلاسیک، سبکی برای خانواده

فضاهای متقارن و منظم، حضور یک شومینه، تم‌های رنگی نسبتا گرم از ویژگی‌های سبک کلاسیکه که به فضا روح بخشیده و می‌تونه یک خانواده رو به راحتی دور هم جمع کنه و این انرژی رو به اون‌ها هم منتقل کنه.

سبک کلاسیک چه معایبی داره

هر سبکی در مقابل ویژگی های مثبتی که دارد می تواند همراه خوب معایبی را هم همراه داشته باشد در زیر معایب سبک کلاسیک در معماری داخلی را بررسی خواهیم کرد:

  • هزینه بالا در اجرای آن

سبک کلاسیک خیلی با مبلمان و تزئینات ارزان قیمت سازگار نیست؛ درواقع چون بیشتر از چوب استفاده شده و درکنارش سنگ و مرمر و … خب به طبع هزینه‌ها هم بالا میره و به سمت سبکی لوکس پیش میره. از لحاظ تزئینات هم که معمولا در سبک کلاسیک کار دست و جزئیات زیاد دیده میشن، پس این هم تائیدی بر گران قیمت بودن این سبک هست.

  • حفظ و نگهداری دشوار

بازهم به دلیل مصالحی که بیشتر در سبک کلاسیک به کار میرن، مثل چوب حفظ و نگهداری از اون‌ها مشکل خواهد بود، چون ممکنه با مشکلات متعددی روبرو بشید. تزئینات یکی از پرکاربردترین عناصر در این سبکن، به خصوص از نوع گچبری و آسیب دیدن این‌ها و تعمیر اون سختی‌های خودش رو داره. هم‌چنین نقاشی‌ها، که اغلب نقاشی‌های دیواری یا سقفی هستن، ممکنه بعد از تعمیر کاملا مشابه نمونه اولیه نباشن و از اونجایی که سبک کلاسیک بسیار متقارن و منظم هست، کوچکترین نامنظمی کاملا به چشم بیاد.

  • نبود عناصر مدرن

از اون جایی که به سبک کلاسیک، سنتی هم گفته میشه، مشخصه که عناصر مدرن در اون جایی ندارن. اگر شما فرد به روزی هستین، ممکنه خیلی از زندگی کردن طولانی مدت در یک خانه با سبک کلاسیک استقبال نکنید.

 

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت

سایدبار کشویی